Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn open haard of kachel?
Wilt u een open haard of kachel in uw woning laten plaatsen? In de meeste gevallen is een open haard vergunning niet nodig. In enkele afzonderlijke gevallen echter wel. In dit blogbericht leest u er meer over.
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig voor een open haard of kachel?
Meestal is het niet nodig om een open haard vergunning aan te vragen wanneer u kiest voor het plaatsen van een kachel of haard in uw woning. Wanneer wel? Dat zetten we even duidelijk voor u op een rijtje.
Bouwbesluit – In het Nederlandse Bouwbesluit staan allerlei technische voorschriften voor alle Nederlandse bouwwerken. Hierin staat onder meer dat een bouwwerk geen gevaar mag opleveren voor de gebruikers, maar ook voor de omgeving. De regels gaan over veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Dat betekent dat een (hout)kachel of een open haard ook moet voldoen aan bepaalde regels. Zo mag de kwaliteit van de binnenlucht niet nadelig zijn voor de gezondheid (artikel 4.134). Daarnaast zijn er eisen voor de capaciteit van de rookgasafvoer (artikel 4.136) en het plaatsen van de schoorsteen (4.138). Twijfelt u naar aanleiding van het bouwbesluit of een vergunning nodig is? Onze adviseurs kijken graag met u mee.
Rookafvoer en schoorsteen – In sommige gevallen is het zo dat u een vergunning nodig heeft voor het aanleggen van een nieuwe schoorsteen. Of dat nodig is, ligt aan de hoogste van de schoorsteen, de plaats en het type woning. Woont u in een monument of een woning met beschermd stads-of dorpsgezicht? Dan zijn de regels vaak strenger en kan een open haard vergunning nodig zijn.
Milieu en uitstoot – Vrijwel iedere kachel heeft een rookgasafvoer nodig. Bij een elektrische haard en bij sommige bio-ethanol haarden is dit echter niet nodig. Wist u dat de afvoer van een houtkachel of een pelletkachel door de nok van de woning moet? De afvoer van een gaskachel mag in de meeste gevallen door de gevel naar buiten of eventueel door het plafond van een uitbouw. Wij weten precies welke afvoer nodig is bij de verschillende haarden en kachels en natuurlijk zorgen wij voor een juiste installatie.
Huurwoning – Wanneer u in een huurwoning woont, kan het zijn dat u te maken heeft met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Als dat het geval is, kunt u het beste even contact met de VvE opnemen om te vragen of er toestemming nodig is voor het plaatsen van een haard of kachel. Zodat u niet opeens voor verrassingen komt te staan.
Lees hier over de afvoer bij pelletkachels
Heb ik een bouwvergunning nodig voor het vervangen van mijn bestaande haard?
In veruit de meeste gevallen is een bouwvergunning niet nodig voor het vervangen van een bestaande haard. U sloopt de oude haard en zorgt voor een juiste installatie van het nieuwe toestel. Groot bijkomend voordeel is dat de modernere toestellen een stuk minder schadelijk zijn voor het milieu dan verouderde toestellen of een authentieke open haard. Wist u dat u tijdelijk kunt profiteren van een inruilpremie bij vervangen van uw oude (open) haard? De premie kan oplopen tot wel € 500,-! Lees er meer over op onze website door op de volgende link te klikken of vraag ernaar in onze showroom.
Lees hier meer over open haard renovatie
Lokale regelgeving en vereisten
De ene gemeente is de andere niet en zo kan het ook zijn dat er verschil is in regelgeving wat betreft lokale bouwvoorschriften. Wilt u weten of het nodig is om een bouwvergunning aan te vragen bij uw gemeente? Op de website overheid.nl vindt u lokale wet- en regelgeving. U kunt meer dan 94.000 regelingen van lokale overheden doorzoeken.
De aanvraagprocedure van een bouwvergunning
Het aanvragen van een bouwvergunning kan eenvoudig online. Ga naar de website van het Omgevingsloket en check of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Is dat het geval? Dan is het mogelijk om dit via dezelfde website te doen. Ook kunt u via de website een aanvraagformulier printen en via de post indienen bij uw gemeente. Houd er rekening mee dat een vergunningsaanvraag kosten met zich meebrengt. Hoe hoog die kosten precies zijn, verschilt per gemeente. Lukt het niet om een vergunning aan te vragen? Ga dan naar het online Helpcentrum van het Omgevingsloket of neem contact op met uw gemeente.
Kosten en tijdsduur van een bouwvergunning
Er kan best wat tijd overheen gaan voordat de gemeente een vergunning goedkeurt of afkeurt. De gemeente moet echter binnen 8 weken na de dag van de aanvraag een besluit nemen. Het kan dus zijn dat u binnen 2 weken al een antwoord heeft, maar het kan ook zomaar zijn dat u 8 weken moet wachten. Houd daar rekening mee wanneer u een bouwvergunning aanvraagt. Wat de kosten zijn voor het aanvragen van een bouwvergunning, is verschillend. Meestal liggen de kosten tussen de 2 en 4% van de totale bouwsom.
Gevolgen van bouwen zonder een vergunning
Heeft u een vergunning nodig, maar heeft u geen zin of tijd om deze aan te vragen? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om te bouwen zonder een vergunning. Dit raden wij echter niet aan. Het kan namelijk zijn dat wanneer de gemeente erachter komt dat u gebouwd heeft zonder de nodige vergunning, u wordt gesommeerd om het bouwwerk weer af te breken. Dat zou toch ontzettend jammer zijn van uw tijd en financiële investering!
Kies voor een professionele installatie
Wanneer u Van Manen inschakelt voor uw haard of kachel, kunt u ervan uitgaan dat deze wordt geïnstalleerd volgens de gelende regels. Ons personeel is op de hoogte van de huidige regelgeving. Hier wordt met het tekenen al rekening mee gehouden. Tijdens het technisch bezoek is er de extra check of alles klopt zodat onze monteurs aan de slag kunnen. Het is belangrijk dat u kiest voor een professionele installatie door vakmensen. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.
Bekijk hier onze haarden en kachels Klik hier voor de showroompagina